Världsprematurdagen

Idag är det världsprematurdagen, en dag för alla för tidigt födda barn! 
Så ikväll tänder jag och min lilla prematura pojke ljus för alla andra barn som valde att titta ut i världen tidigare än beräknat! 
För er som inte vet vad prematur menas med:
Prematur är ett barn fött före 37:e graviditetsveckans utgång. Barn födda mellan 33:e och 36:e graviditetsveckan brukar betecknas som för tidigt födda (PT - Pre Term). Födsel i 29:e till 32:a veckan sommycket för tidigt födda (VPT - Very Pre Term) och före vecka 29 som extremt mycket för tidigt födda (EPT - Extremely Pre Term).
Ordet prematur betyder före mognaden, för tidigt, omogen.
Den beräknade födelsedag som mödravården raknar fram vid ultraljudsundersökningen i början av graviditeten utgår från att barnet föds efter 40 veckor. Naturligtvis går det inte att förutspå exakt den dag barnet kommer att födas. Som blivande förälder kommer du ändå att relatera mycket till den beräknade födelsedagen. Om ditt barn föds veckan före kommer du antagligen att både känna och säga att ditt barn föddes en vecka för tidigt. Däremot har du blivit förälder i normal och fullgången tid eftersom för tidig födsel, som medicinskt begrepp, är något annat.
 
Världshälsoorganisationen, WHO, bestämde på 1970-talet att ett barn ska räknas som för tidigt fött om förlossningen äger rum före vecka 37, det vill säga mer än tre veckor före det beräknade datumet. I Sverige föds ungefär 6 procent av alla barn för tidigt, motsvarande 6000 barn per år. 
Den vanligaste anledningen till att barn föds för tidigt är att förlossningen kommer igång av sig själv genom att fostervattnet går eller att värkarna startar utan att man vet varför. Andra gånger finns det skäl att sätta igång förlossningen eller göra kejsarsnitt trots att graviditeten inte är fullgången. Ett sådant exempel är havandeskapsförgiftning, en komplikation som leder till att den blivande mamman får högt blodtryck och att barnet mår och växer dåligt i livmodern.
Föräldrar som får för tidigt födda barn delar upplevelsen att bli mamma eller pappa utan att vara förberedda. Det kan kännas som att det händer något overkligt, som i en dröm. Många känner också stark oro, även om den oftast är obefogad.
Vårdbehovet varierar mycket beroende på hur tidigt barnet fötts. Ett barn som till exempel är fött i vecka 33 och väger över 2 kilo kanske får lindriga andningsproblem och lite gulsot, men i övrigt handlar den korta vistelsen på neonatalavdelningen mest om att lära sig äta. Idag kan också väldigt små barn klara sig tack vare nya läkemedel och avancerad teknik, men risken för komplikationer ökar ju mindre barnet är. Ett barn fött i vecka 23 som väger 500 gram har ofta en lång och mödosam tid i kuvös framför sig. Bland annat är lungorna så omogna att en respirator måste sköta and- ningen, och magen tolererar inte mat till en början utan barnet behöver näringsdropp.
Även om allt kan kännas oförberett och jobbigt i början ser man att många föräldrar får särskilt starka band till sitt barn om det fötts för tidigt. Kanske präglas känslorna av de långa stunderna av direkt kroppskontakt, när barnet sitter hud-mot-hud under vistelsen på neonatalavdelningen.

Dålig uppdatering

Det har blivit lite dåligt uppdaterat nu på några dagar, Casper fick sina vaccinsprutor i onsdags och har varit lite febrig och gnällig se senaste dagarna, min lilla älskling!  Ska förskÖka uppdatera mer men just nu ska vi bara mysa han och jag! 

För mycket information

Under senare tid har jag märkt att väldigt många gillar att dela statusar på facebook som handlar lite för mycket om deras privatliv! Jag som nybliven mamma tycker kan vara för mycket och speciellt när det handlar om barn och deras lite mindre bra sidor! Läste denna artikel så var bara tvungen att dela med mig! Läs gärna själva! http://mammasidan.se/foeraeldra/en-del-foeraeldrar-delar-lite-foer-mycket

Farsdag

Idag har vi firat pappa Christofers första farsdag, igår kväll stod jag och gjorde en tårta som jag gömde längst in på en hylla i kylen! Han var hemma kl 4 inatt så han kollade inte i kylskåpet heller utan gick direkt till sängs! Tur för mig! Jag väckte honom halv 10 då jag skulle ut och hjälpa till att städa gården och lämnade Casper med pappa, de myste i sängen en stund när jag slet med löven på baksidan! Sedan gick jag in och vi åt lite gröt innan jag gick ut och pratade med de i föreningen om uteplatser och dörr med kod! Fick både bra och dåliga beslut, men de löser väl sig förhoppningsvis!  
Nu ska jag och mitt älskade barn bara ha en mysig söndagskväll och i morgon ska vi till bvc för vår första föräldragrupp och få träffa andra mammor och barn :) Vi längtar massor! 
Minitårtan jag gjorde till min älskade sambo! 
 
 

Sega dagar

Dagarna har varit lite sega att skriva om tycker jag därför jag inte uppdaterat något! Det får bli en kort sammanfattning! I onsdags träffade jag och Casper Elin och Peter (min mammas sambos systers barn) komplicerat men så är det! Peter åkte och tränade efter en stund och jag och Elin åkte till bromma blocks för presentköp! På kvällen möte jag upp Christofer och vi gick på en vin och ostprovning genom vår icabutik och vinovativa! Vi smakade ett otroligt härligt utbud av viner, och hade de riktigt trevligt fast de i stort sett bara var tander och gubbar där som bara ville dricka billigt!
Igår torsdag den 6 november blev vår lilla älskling hela 3 månader, tiden går alldeless för fort! idag skulle vi ha varit på vår första föräldrautbildning men vår bm hade sjuka barn att ta hand om, så den startar på måndag istället. Jag längtar till lite umgänge med andra barnfamiljer! 
De sista som får stå med är att på söndag är de Christofers första farsdag och jag och Casper har fixat en fin present till honom men mer avslöjande på söndag efter vi firat! Vi längtar lite! ;) 

Kvalitetstid

Det är svårt att hinna med allt när man är hemma i hälsingland! Jag lovade en ny frisyrbild så det kommer nu, sen fyllde jag ju 21 år i fredags och de firade jag först med frukost på scandic med mina hjärtan och syster med son, sen hemma hos mamma med middag och tårta! Fick helt underbara presenter, både till mig och lilla Casper, är så nöjd med hela dagen! 
Casper har ändrat sitt beteende efter att han börjat få ersättning som komplement till amningen, han sover nästan helt själv och skriker nästan aldrig fast han ligger själv på soffan, i vagnen eller på mina ben. Lycklig mamma helt klart! 
Ikväll ska ja och mitt hjärtegryn mysa hela kvällen, dricka te ur min fina tekanna och titta på tv innan pappan kommer hem, mysiga höstdag! 
 
Att sitta hos frisören med bebis (som var med sin pappa hela tiden) kan innebära att man måste fixa mat i nnappflaska samtidigt ;) 
Klippte av mig håret och la in en mockafärg för lite förändring! 

RSS 2.0