Världsprematurdagen

Idag är det världsprematurdagen, en dag för alla för tidigt födda barn! 
Så ikväll tänder jag och min lilla prematura pojke ljus för alla andra barn som valde att titta ut i världen tidigare än beräknat! 
För er som inte vet vad prematur menas med:
Prematur är ett barn fött före 37:e graviditetsveckans utgång. Barn födda mellan 33:e och 36:e graviditetsveckan brukar betecknas som för tidigt födda (PT - Pre Term). Födsel i 29:e till 32:a veckan sommycket för tidigt födda (VPT - Very Pre Term) och före vecka 29 som extremt mycket för tidigt födda (EPT - Extremely Pre Term).
Ordet prematur betyder före mognaden, för tidigt, omogen.
Den beräknade födelsedag som mödravården raknar fram vid ultraljudsundersökningen i början av graviditeten utgår från att barnet föds efter 40 veckor. Naturligtvis går det inte att förutspå exakt den dag barnet kommer att födas. Som blivande förälder kommer du ändå att relatera mycket till den beräknade födelsedagen. Om ditt barn föds veckan före kommer du antagligen att både känna och säga att ditt barn föddes en vecka för tidigt. Däremot har du blivit förälder i normal och fullgången tid eftersom för tidig födsel, som medicinskt begrepp, är något annat.
 
Världshälsoorganisationen, WHO, bestämde på 1970-talet att ett barn ska räknas som för tidigt fött om förlossningen äger rum före vecka 37, det vill säga mer än tre veckor före det beräknade datumet. I Sverige föds ungefär 6 procent av alla barn för tidigt, motsvarande 6000 barn per år. 
Den vanligaste anledningen till att barn föds för tidigt är att förlossningen kommer igång av sig själv genom att fostervattnet går eller att värkarna startar utan att man vet varför. Andra gånger finns det skäl att sätta igång förlossningen eller göra kejsarsnitt trots att graviditeten inte är fullgången. Ett sådant exempel är havandeskapsförgiftning, en komplikation som leder till att den blivande mamman får högt blodtryck och att barnet mår och växer dåligt i livmodern.
Föräldrar som får för tidigt födda barn delar upplevelsen att bli mamma eller pappa utan att vara förberedda. Det kan kännas som att det händer något overkligt, som i en dröm. Många känner också stark oro, även om den oftast är obefogad.
Vårdbehovet varierar mycket beroende på hur tidigt barnet fötts. Ett barn som till exempel är fött i vecka 33 och väger över 2 kilo kanske får lindriga andningsproblem och lite gulsot, men i övrigt handlar den korta vistelsen på neonatalavdelningen mest om att lära sig äta. Idag kan också väldigt små barn klara sig tack vare nya läkemedel och avancerad teknik, men risken för komplikationer ökar ju mindre barnet är. Ett barn fött i vecka 23 som väger 500 gram har ofta en lång och mödosam tid i kuvös framför sig. Bland annat är lungorna så omogna att en respirator måste sköta and- ningen, och magen tolererar inte mat till en början utan barnet behöver näringsdropp.
Även om allt kan kännas oförberett och jobbigt i början ser man att många föräldrar får särskilt starka band till sitt barn om det fötts för tidigt. Kanske präglas känslorna av de långa stunderna av direkt kroppskontakt, när barnet sitter hud-mot-hud under vistelsen på neonatalavdelningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0